Hygiënisch ontwerpen

Voedselveiligheid (food-safety) staat bovenaan de prioriteitenlijst van onze klanten. Hygiënisch ontwerpen staat centraal in de voedingsmiddelenindustrie en voorkomt verontreiniging van voedselproducten. Hierbij baseren we ons op internationale voedselveiligheidstandaarden en standaarden, die onze klanten zelf hanteren.

Wij zijn expert in:

  • Hygënisch gebouw- en procesontwerp
  • Toepassing van kwaliteitsrichtlijnen
  • Food Defence

Hygënisch gebouw- en procesontwerp

Uticon heeft ruime ervaring met hygiënezonering en hygiënisch ontwerpen. We zijn bekend met kwaliteitsrichtlijnen als HACCP, IFS, GMP, EHEDG, HDN, BRC, AIB, GFSI, ISO 22000 en FSSC 22000. Hygiënezonering en hygiënisch ontwerpen staan centraal tijdens het gehele ontwerptraject en worden vanaf het eerste ontwerp meegenomen. Dankzij onze multidisciplinaire aanpak en goede afstemming tussen de verschillende disciplines komen onze experts tot een samenhangend ontwerp voor gebouw, productie equipment, utilities en gebouwinstallaties met een hoge kwaliteit op hygiëne. Ook aandacht voor allergenenbeheer is belangrijk in het ontwerptraject en onderdeel van een hygiënisch ontwerp.

Bij een voedselveilig ontwerp van het proces is het hygiënisch ontwerp zeer belangrijk. De procesinstallatie, -apparatuur en -equipment moeten bijvoorbeeld goed te reinigen zijn. Zo wordt de kans op besmetting van producten door de (uit)groei van eventuele micro-organismen geminimaliseerd. Verder zijn het materiaal van het leidingwerk, appendages, instrumentatie, het ontwerp van platformen en CIP systemen van groot belang voor de hygiëne. Bovendien is het cruciaal dat er tijdens de ontwerpfase wordt nagedacht over hoe de installatie zo hygiënisch mogelijk kan worden geïnstalleerd en kan worden opgestart.

Food Defence

Food Defence voorkomt opzettelijke verontreiniging van voedsel. Bij Food Defence staan vooral toegangsbeheer en toegangscontrole centraal. Zowel bij het uitwerken van het ontwerp van een gebouw als de inrichting van het perceel, houden onze engineers rekening met Food Defence-criteria. Bovendien wordt bij de uitwerking van het ontwerp gebruik gemaakt van richtlijnen zoals die van IFS en BRC. Uticon adviseert de klant over dit onderwerp om te komen tot een afgestemd ontwerp.

Projecten waar expertise is toegepast

Expansion of an operational plant

Puratos Group

Bent u benieuwd hoe wij onze expertise voor uw project kunnen inzetten?

Thomas van Uden

team leader building
t.van.uden@uticon.com
+31 88 20 11 700

Bent u benieuwd hoe wij onze expertise voor uw project kunnen inzetten?

Neem contact op