Samenvoeging oude productielocaties

Bresc is ontstaan vanuit de liefde voor de productie van escargots en bijgeleverde kruidenboter voor de betere horeca. Vandaag de dag richt koelvers specialist Bresc zich vanuit Werkendam op de productie van een rijk assortiment knoflook- en kruidenproducten voor de Europese gastronomie en culinaire professionals. Van single purees tot kruidenmelanges; het aanbod van Bresc is geïnspireerd op pure buitenlandse smaken en kent een hoge mate van kwaliteit en gebruiksgemak.

Logo Bresc
Opdrachtgever:
Bresc
Periode:
juni 2016 - mei 2017
Opdracht:
Samenvoeging oude productielocaties tot één geheel nieuwe locatie

Omschrijving project

Om verdere groei mogelijk te maken en logistiek efficiënter te kunnen werken had Bresc behoefte aan één centrale representatieve locatie voor alle bedrijfsactiviteiten. Bresc was namelijk verspreid over vier locaties.
Uticon heeft een conceptstudie uitgevoerd naar de optimale layout voor de nieuwe productielocatie. Hierbij is aandacht besteed aan een goede interne en externe logistiek. Op basis van deze studie heeft Bresc een mooi, representatief en toekomstbestendig pand kunnen realiseren.

De uitdaging

Bij aanvang van het project had Bresc reeds een voorstudie gemaakt van de benodigde en gewenste grootte en indeling van het pand.
Kijkend naar de wensen van Bresc, toetste Uticon of het mogelijk zou zijn om de eerder bedachte omvang, indeling en vorm te realiseren en welke investeringen dit zou vragen. Welke materiaalsoorten waren er nodig om te voldoen aan de gestelde food hygiëne-normen? Hoe konden alle functies, die aanwezig waren op de oude locaties, geïntegreerd worden in het nieuwe ontwerp? Hoe groot moest de nieuwe fabriek zijn?
Uit de haalbaarheidsstudie bleek dat de beoogde grootte te omvangrijk was om alle wensen te realiseren. Daarom werkte Uticon aan een ontwerp met een bijgestelde grootte en vorm.

De oplossing

In een variantenstudie onderzocht Uticon hoe de ruimte gemaakt kon worden, waarbij rekening werd gehouden met de huidige en toekomstige wensen. Bresc koos uit diverse ontwerpen met aangepaste groottes, indelingen en pand- en perceelvormen één specifiek ontwerp. Het multidisciplinair ontwerpteam van Uticon werkte deze variant uit tot een voorlopig ontwerp. Deze variant bepaalde de grootte en vorm van het perceel. Omdat de productielocatie op een nieuw bedrijventerrein werd gebouwd, was het mogelijk om bij de gemeente de gewenste afmeting en vorm van het aan te kopen perceel aan te vragen. De nieuwbouw bestond uit 5.700 m², onderverdeeld in 1.200 m² kantoorruimte, 4.250 m² bedrijfsruimte (productie-, opslag- en vriesruimten) en 125 m² facilitaire ruimte.

 

Brainstormen, daar begon het traject met Bresc mee. Welke randvoorwaarden werden er aan lay-out en specifiek aan de productie gesteld? Hoe moest het gebouw eruitzien? Wat was volgens het ontwerpteam essentieel in de routing, logistiek en zonering van de nieuwe fabriek? En welke invloed hadden marktontwikkelingen op de aan het gebouw gestelde eisen? Samen met Bresc zocht Uticon naar de optimale vorm, grootte, constructie, routing, logistiek, lay-out, hygiënezonering en voedselveiligheid.

Om deze complexe puzzel te kunnen leggen, werd de kennis van Bresc over opstellingen en inrichting productieruimten gecombineerd met de expertise van Uticon over proces, constructie, bouwkunde, gebouwgebonden installaties en hygiënisch ontwerpen. Vanuit de grondige gezamenlijke studie, het definitieve ontwerp en bijbehorende kostenraming, startte Bresc met de bouw van de nieuwe productielocatie.

“Uticon daagde ons uit en keek naar de vragen áchter onze vragen. Precies wat we nodig hadden om zéker te weten dat we voor het best mogelijke gebouw kozen. Een productieruimte voor food realiseren vereist specialistische kennis en gedegen expertise. Het duo dat ons begeleidde was zeer creatief én in staat ideeën te vertalen en zaken tot op de komma door te rekenen. Ik zou iedereen zo’n traject met Uticon aanraden.”

Carlo Bloem
Finance manager

Projecten in deze branche

Expansion Whiskey Distillery

Filliers Distillery

Realisation of PET packaging line

FrieslandCampina

Een keer verder praten over uw project of uitdaging?

Mark Horvers

business development manager
m.horvers@uticon.com
+31 88 20 11 700

Een keer verder praten over uw project of uitdaging?

Neem contact op